Внимавајте: Тешки метали пронајдени во кармините!

299

Научници од калифорнискиот факултет Беркли откриле дека една жена која просечно користи кармин може да внесе во организмот 20 проценти тешки метали повеќе отколку што е максимално дозволено за човекот,пишуваат американските мидиуми. Некои од најпопуларните кармини и сјаеви за усни меѓу состојките имале работи кои едноставно не се толку убави. Истражувачите испитувале 32 различни производи за усни кои се продаваат во САД и нашле концентрации на олово, кадмиум, хром, алуминиум, и пет други тешки метали. Во некои од производите концентрациите биле толку високи за да предизвикаат загриженост за здравјето и зголемен ризик од рак како и невролошки проблеми.
Луѓето кои користат кармини во просек може да апсорбираат во организмот во просек околу 24 милиграми од производ на ден, и од оние препарати кои “мачкаат” и до 87 милиграми.
Бидејки е измерена количината на металот во нив,научниците дошле заклучок дека просечниот корисник на кармин може да проголта 20 проценти повеќе од дозволениот износ на алуминиум, манган и кадмиум.
Научниците велат дека ова откритие не значи дека жените треба да престанат со користење кармин и сјај за усни, но пожелно би било да се намали шминката.
Во студијата не е именуван бренд, но речиси и да не постојат големи разлики во концентрациите на метал од производител до производител, а резултатите може да се сметат како релевантни за сите производители.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.