Внимавајте, овие опасности од морињата и базените можат да бидат смртоносни за вашите деца!

За ризиците од давење на деца за време на капење во длабока вода – море, базен, река, дури и каде, родителите знаат многу, бидејќи стравот од таа смртоносна опасност е голем за да се игнорира. Зстоа, кога децата се во вода, родителите будно го следат секое нивно движење, меѓутоа малку од нив се свесни за една друга опасност која се крие во водата. Станува збор за така нареченото секундарно, односно суво потопување од кое годишно умираат повеќе од 1.000 деца, поради тоа што никој не реагира на време. Тоа е така, бидејќи симптомите не се забележуваат веднаш, а кога се видливи за детето е прекасно.

Секундарното потопување значи дека личноста видшала вода и течноста отишла во белите дробови, поради што по извесно време настапуваат првите симптоми отежнато дишење, а потоа и престанок на дишењето. Таквото вдишување на вода може да се случи за време на пливање за време на бранови кои се приближуваат до детските усни и носеви, по што во белите дробови се создава едем кој е смртоносен доколку не се третира на време. Многу од родителите не ги препознаваат првите симптоми. Во многу случаи првите симптоми може да се јават и по три дена од капењето.

Наш совет е доколку забележите некои од симпомите – отежнато дишење, кашлање – не чекајте и веднаш однесете го детето на дктор. Лекувањето е едноставно, докторите препишуваат диуретик кој го забрзува исфрлањето на течности од организмот и даваат одредена доза кислород.

Со оглед на тоа дека летото пристигна и започна сеозаната на капење, сето ова имајте го в предвид.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.