Внимавајте: Овие канцерогени супстанции ги има во секој дом!

324

Голем дел од производите кои ги користиме, содржат канцерогени супстанции кои можат многу лошо да му наштетат на нашето здравје.

Дел од производите се за општа употреба, но канцерогени супстанции има и во ПВЦ подовите, каблите, цревата па дури и кориците на книгите.

Во 90% од производите од ПВЦ пластика кои се користени во истражување 24 примероци покажале канцерогена супстанција поголема од 0,1%.

Производите кои биле испитувани се и во кои се пронајдени канцерогени фалати се:

Кабли

Медицински средства, уринарни катетари, шприцеви…

Детски играчки

Подни облоги

Облека и обувки: јапонки, папучи, кабаници

Опрема за плажа: се што содржи пластика

Прибор за домаќинство: мушами, подметачи, простирки за када

Опрема за бебе: подлога за преслекување на бебе, пумпица за нос…

Школкси прибор: гуми

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.