Внимавајте: Мијалникот може да биде извор на многу болести!

Секому му смета глетката на валкан мијалник, па секој од нас се труди тој во секој момент тој да блеска.

Мијалникот од челик е особено проблематичен, бидејќи драстично го зголемува ризикот од заболување на легионарска болест. Ризикот е поголем кај овие мијалници бидејќи завршниот слој од овој тип на мијалник со текот на времето се распаѓа и сето тоа е идеално легло за бактериите кои пренесуваат легионарска болест.

Возрасните луѓе и оние со хронични заболување, се најризичната категорија пациенти од оваа тешка форма на пневмонија, како што обично се објаснува легионарската болест.

Само еден од досегашните жртви, е помлад од 40 години, а кај сите претходно имале некое заболување.

Болеста има 10-дневен период на инкубација и таа не се пренесува од човек на човек, туку најчесто преку системите за ладење и старите ер-кондишни.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.