Внимавајте: Лебот содржи отрови!

Најново британско истражување откри дека 63% од примероците на купен леб има барем еден пестицид а 17% од мострите содржат две или повеќе хемикалии. Со оглед на 2000. година, вредноста на отрови е двојно поголема, стои во истражувањето.

Најлошо од се е фактот дека горенаведените резултати се однесуваат и на производи кои се етикетирани како “органски”. Научниците тврдат дека контаминацијата со пестициди е пренесена од токсините во полиња, каде не се почитуваат процедурите на органското земјоделство и постои можност од ширење на отровот при складирање на жито, брашно, или кога лебот се подготвува. .

Претходни истражувања потврдија дека и мала количина на пестициди може да се одрази негативно на здравјето. Експерти од Оксфорд препорачаа потрошувачката на леб да се избегнува или барем да биде ограничена.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.