Внимавајте – Јадењето доцна навечер е штетно за срцето

Во споредба со оброците што ги јадеме во текот на денот, намирниците што ги внесуваме доцна навечер може да предизвикаат повеќе болести, а особено болести на срцето.

Медицинското училиште „Перелман“ при Универзитетот во Пенсилванија неодамна спроведе истражување кое ја докажа штетноста на „ноќните оброци“ за нашиот организам.

 

„Во споредба со оброците што ги консумираме во текот на денот, намирниците што ги внесуваме навечер се многу штетни за нашето здравје“, рекол еден од авторите на истражувањето, докторот Намни Голе.

 

Освен тоа што храната што ја внесуваме во доцните вечерни часови гарантирано ќе придонесе да ја покачиме нашата телесна тежина, исто така, го зголемува нивото на инсулин и холестерол во крвта.

На тој начин, оваа навика негативно влијае како на метаболизмот, така и на хормоналните маркери, се истакнува во истражувањето.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.