Владата денеска со мерки против загаденоста на воздухот

161

Македонската влада денеска ќе објави мерки против енормното загадување на воздухот, најави министерот за екологија Садула Дураку. Според него, мерките биле скапи и затоа би требало да бидат предвидени во буџетот за да се преземат чекори за намалување на загадувањето на воздухот. Македонските градови секоја есен и зима се задушуваат во смог, а Скопје и Тетово се градови со најзагаден воздух во Европа. Во изминативе 24 часа во Скопје, Тетово и Куманово концентрацијата на канцерогените честички ПМ10 била за пет пати поголема од дозволената.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.