Вкусни палачинки од компир: Рецепт за крцкаво уживање за сите сетила
Станува збор за стар рецепт којшто модерно го нарекуваме палачинки од компир. Важно е да е мек однатре и крцкав однадвор.
Овие традиционални палачинки од компири се многу барани како појадок, но можат да се подготват и како прилог за ручек или пак да се послужат со павлака и мајонез со зачини – како лесна вечера.
Едноставно и брзо се прават од само неколку состојки, а единствената напомена која би можела да се издвои е дека компирот испушта многу течност, па доколку процените дека е потребно да искористите повеќе брашно, слободно направете го тоа.
Состојки:
– 4 големи компири;
– 1 кромид;
– 1 јајце, изматено;
– 1 лажица сол;
– Мелен црн бибер по вкус;
– 2 лажици повеќенаменско брашно или повеќе по потреба;
– 1 шолја масло за пржење по потреба.
Подготовка:
Компирот и кромидот изрендајте ги во голема чинија. Исцедете ја вишокот течност.
Измешајте ги јајцата, солта и биберот. Додадете доволно брашно смесата да стане густа, од две до четири лажици, па измешајте.
Загрејте масло во тава, па во врелото масло ставете половина црпалка тесто и израмнете, па така направете палачинки со околу 1 сантиметар дебелина.
Пржете, свртете на другата страна, сè додека палачинките не заруменат.
Ставете ги палачинките на чинија обложена со хартија, а потоа сервирајте го јадењето.