Видео: Опасен црв кој го напаѓа големиот и рбетниот мозок

 

Нучниците предупредуваат дека овој нов вид на црв кој се појавил е исклучително опасен.

Иако изгледа сосема безопасно, овој црв може да предизвика менингитис и други болести, го напаѓа големиот и ‘рбетниот мозок. Дури и ако го допрете со голи раце може да се заразите.

Најчесто се наоѓаат во тропските подрачја, а често се качуваат и по дрва за да го уловат и изедат својот плен.

Иако овој црв уште не е забележан во нашите простори, не е исклучена можноста дека можат да се пренесат преку транспорт од оддалечените земји

 

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.