Видео: Како правилно да испржите јајце на око

Употребата на капакот овозможува јајцето да се испржи рамномерно. Пареата ќе помогне и горната страна од јајцето да се испржи па таа нема да биде лигава и проѕирновидна смеса – кои многумина навистина ги иритира.

Исто така јајцето секогаш пржете го на средна температура, никако на најсилна бидејќи тоа буквално ќе го испржи само долниот дел за неколку секунди. Доколку сакате жолчката да ви биде помека, тргнете го јајцето од рингла веднаш штом белката стане цврста, доколку пак ја сакате во цврста состојба, исклучете ја ринглата и по една минута тргнете ја тавата, но оставете јајцето да стои поклопено уште некоја минута. Тоа е тоа.

 

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.