Вегетаријанците се помалку здрави од месојадците!

Вегетаријанците се помалку здрави од месојадите и покрај тоа што пијат помалку, пушат помалку и се физички поактивни од месојадните луѓе, е заклучокот од контроверзната студија спроведена од Медицинскиот универзитет во Грац, Австрија.

Истражувањето покажало дека вегетаријанската исхрана, која се карактеризира со ниска потрошувачка на заситени масти и холестерол, поради зголемениот внес на овошје, зеленчук и производи од цели зрна, се чини дека носат зголемени ризици од рак, алергии и проблеми со менталното здравје, како што се депресија и анксиозност.

Студијата користела податоци од австриското здравствено истражување на навиките во исхраната и разликите во начинот на живеење меѓу месојадите и вегетаријанците.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.