УНИЦЕФ: Македонија втора во Европа по смртност на новороденчиња

Во Македонија едно од 120 новороденчиња умира во периодот до 28 дена од раѓањето, а со тоа земјата е на 105-то место од 184 земји, соопшти УНИЦЕФ.

Македонија е втора по смртност во Европа, по Молдавија, која е на 77 место. Со тоа, земјава котира полошо и од сите соседни земји со исклучок на Косово, кое не е рангирано на новата листа на УНИЦЕФ. Така, наспроти 1 смртен случај на 120 раѓања во Македонија, во Албанија соодносот е 1 на 161 новороденче, во Бугарија едно на 263, во Србија едно на 270, а во Грција едно на 435 новороденчиња.

Според УНИЦЕФ, иако смртноста на новороденчињата во другите земји од Западен Балкан е во опаѓање, во Македонија таа отскоро е зголемена.

Според листата на светската организација, најлоша е состојбата со смртноста на новороденчињата во Пакистан, каде умира едно на 22 новороденчиња, а најдобро пласирана е Јапонија на 184-тo место, со само еден смртен случај од 1.111 новороденчиња.

„Стапката на смртност кај новороденчињата е одраз не само на ефикасноста на здравствениот систем, туку и на развиеноста, сиромаштијата и социјалната благосостојба, стапките на заболувања и квалитетот на животната средина во земјите“, вели УНИЦЕФ, кој денеска ја започна светската кампања „За секое дете, ЖИВОТ“.

„Во нашиов контекст, тоа значи обезбедување соодветна пренатална грижа, прегледи и посети за сите бремени жени низ целата земја – особено за руралните жени, кои честопати се најоддалечени од здравствените служби. Затоа треба да се обезбеди пристап и брз трансфер во одделенијата за неонатална интензивна нега во случај на компликации. Во земјава има одлични здравствени работници – но, лекарите и медицинските сестри се добри само колку што е добар системот во кој работат. Не само што треба да постојат меѓународно акредитирани протоколи и упатства засновани на податоци кои ги има во повеќето европски здравствени системи, туку и стручните лица треба да имаат капацитет да ги применуваат“, се вели во препораките.

Коментари

коментари