Цветањето на тревата и дрвјата ги наполнија болниците – Како да се заштитите од алергии?

Пролетните алергии ги наполнија болниците. Само на Клиниката за пулмологија дневно по 50-тина пациенти бараат лекарска помош. И малди и стари се жалат на често кивање, течење на носот и печење на очите. Повеќето мислеле дека се настинати, а имале алергија. Според пулмоалерголозите сличните симптоми ги збунуваат луѓето.

-Честото кивање и јадежите во носот се покарактеристични за алергиите отколку за настинките, изјави проф.д-р Дејан Докиќ, пулмоалерголог на Клиниката за пулмологија.

Пулмоалерголозите советуваат граѓаните да не земаат терапија на своја рака, без претходно да им бидат направени потребните тестови.

-Пулмоалерголозите ги советуваат граѓаните кои се сомневаат на алергија, прво да се јават на лекар за дијагностика, а потоа да добијат соодветна терапија.

Професорот Докиќ вели дека зголемениот број на пациенти е поради цветањето на тревата и дрвјата. Овие алергени ќе им предизвикуваат проблеми на граѓаните и наредните 4-5 месеци.

Според последните статистички податоци дури 30 проценти од македонските граѓани страдаат од некој вид алергија. Овој период најчесто здравствени проблеми на луѓето им прават поленовите зрнца од тревата.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.