Трудниците кои вдишуваат загаден воздух раѓаат помали деца!

Трудниците коишто во последниот месец од бременоста се изложени на висока концентрација од токсичните честички во воздухот, спаѓаат во групата жени чиишто новороденчиња при породувањето имаат помала тежина, покажа студијата за штетноста на загадениот воздух која била спроведен во текот на Олимписките игри во Пекинг одржани во 2008 година, а е објавена во списанието Environmental Health Perspectives.

Привремените прописи воведени во кинеската престолнина Пекинг за време на Олимпијадата во 2008-та имале позитивен ефект врз тежината на новороденчињата чиишто мајки во тој период биле во осмиот месец од бременоста. Побавниот раст на фетусот тесно е поврзан со престојувањето или живеењето во многу фреквентни области во коишто воздухот е многу загаден. Претходните истражувања покажаа дека загадувањето го намалува количеството на кислород и на хранливи материи коишто фетусот ги добива во текот на неговото развивање во матката, како и дека штетно влијае врз активноста на клетките.

Резултатите од истражувањето се важни, бидејќи научниците од универзитетот Рочестер во Њујорк, првпат прецизно утврдиле какво е влијанието на загадениот воздух врз развојот на плодот во мајчината утроба во точно одреден период. Истовремено укажуваат и на важноста од вдишувањето чист воздух во текот на последниот месец од бременоста во кој фетусот најбрзо се развива.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.