Тоалетната хартија со мирис опасна за здравјето

Зошто не е препорачливо да користите парфимирана тоалетна хартија:

Инфекција на мочните канали

Тоалетната хартија во боја може да го изиритира вагиналното подрачје, а честата употреба може да биде причина за инфекција на мокрачните канали.

Габични инфекции

Едно од најчестите прашања на гинеколозите за жени кои имаат габична инфекција, е дали користат парфимирана и обоена тоалетна хартија. Експертите потврдија дека постои поврзаност помеѓу габичните инфекции и користењето на ваква тоалетна хартија.

Рак на грлото од матката

Тоалетната хартија во боја има влијание врз женскиот репродуктивен систем и неговата употреба може да го зголеми ризикот од развој на рак грлото од матката.

Ректални проблеми

Употребата на обоена и парфимирана тоалетна хартија може да предизвика јадеж и чешање во пределот на ректумот. Крвави траги во столицата се најчест знак за рак на дебелото црево.

Дури и белата тоалетна хартија може да биде опасна по здравјето. Некои произведувачи ја избелуваат хартијата со хлор кој испушта опасни токсини кои можат да предизвикаат бројни здравствени проблеми.

Затоа, при купувањето секогаш читајте ги состојките наведени на амбалажата а вашиот избор нека биде тоалетна хартија од 100% памук без вешатчки мириси.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.