со таг

жени

Плодноста кај жените се намалува, еве од која возраст започнува намалувањето

Со годините, како се промени возрасната граница за стапување во брак, така се зголеми и бројот на парови кои имаат проблем со зачнување на дете. Со ова расте и притисокот над младите девојки што порано да се „фрлат на работа“ како не би…

Зошто депресијата се јавува почесто кај жените?

Дали знаевте дека депресијата двојно почесто се јавува кај жените отколку кај мажите? Американските научници неодамна пронајдоа потенцијално објаснување засновано на истражување на животни. Научниците сместиле во стресна околина група…

Вака се менува менструацијата кога жените ќе наполнат 40 години

Кога жените ќе наполнат 40 години, нивните телесни функции полека се приближуваат кон менопаузата. Телото се соочува со хормонски промени и колку порано се помирите со тоа, толку повеќе ќе си го олесните животот во четириесеттите.…

Пет навики кои ќе ви ги намалат ПМС симптомите

Постојат денови во месецот кога секоја жена посакува да остане дома во кревет и да не разговара со никого. Деновите на ПМС речиси секогаш знаат да бидат тешки, особено доколку истите се проследени со болки кои тешко се контролираат.…

Кои жени најлесно забременуваат?

Најголеми проблеми со зачнувањето доживуваат жените со нулта крвна група, а најлесно забременуваат жените со крвна група А. Утврдено е дека жените со нулта крвна група лачат два пати помалку јајце клетки во животот, што објаснува…

Потенцијално канцерогена!

Промената на временските зони за време на интерконтинентално патување и ноќно работење повеќе ги погодува жените отколку мажите. Во експериментот учествувале 16 мажи и 18 жени кои поминале 28 часа без природен циклус на светлина и…

Зошто жените треба да пијат пиво?

Умереното конзумирање алкохол е добро за здравјето. Ова се неколку причини зошто чаша пиво е добра за жените. Ги јакне коските Жените кои пијаат две пива во текот на неделата имаат посилни коски од оние кои не го конзумираат овој…

Жените во Македонија не одат на гинеколошки преглед

Жените во Македонија не одат на гинеколошки прегледи дури и кога ќе добијат покани за редовен преглед. Според податоците добиени од центрите за јавно здравје, вкупниот број жени кои примиле покани за гинеколошки преглед во 2018 година…

Жените упорно ги прават овие нешта

Жените упорно ги прават овие нешта, а не се одобрени од гинекологот и предизвикуваат голема штета на интимната област! Сите жени сакаат да бидат добро запознаени со своите регии во долниот дел од телото. Но, нашите лекари би сакале да…

Во оваа работа, мажите се исти како и жените …

Мажите и жените во многу нешта се различни, но едно неодамнешно истражување дека во една работа се исти – барањето совршена фризура. Резултатите велат дека дека мажите во текот на животот менуваат до пет различни фризури, а за…