со таг

музика

Ако секој ден користите слушалки, ова мора да го знаете

Слушалките денеска ги користат речиси сите генерации. Каде и да се свртите, дали во автобус, пошта или на улица, ќе видите некој со овој мал уред во ушите. Меѓутоа, без разлика колку се забавни и дискретни, со нив треба да бидете…

Младите го губат слухот од прегласна музика

СЗО истакнува дека речиси половина од младите помеѓу 12 и 35 години секојдневно слушаат музика на мобилните телефони, додека околу 40 отсто од тинејџерите се изложени на премногу бучна музика во клубовите и кафулињата. Мобилниот телефон…

Прегласната музика опасност за губење на слухот на милијарда млади луѓе!

Адолесцентите сакаат да слушаат гласна, па дури и прегласна музика и поради тоа околу една милијарда млади луѓе се во опасност да го загубат слухот, предупреди Светската здравствена организација. СЗО истакнува дека речиси половина од…

Музиката на Моцарт ќе стане терапија за деца со епилепсија?!

Децата на возраст од 2 до 18 години кои ја слушале музиката на Моцарт, покажале значајно намалување на епилептичните активности во мозокот, тврди новото истражување. Не е јасно како сонатите на прочуениот композитор можат да имаат…

Како полесно да заспиете?

Опуштете ги мускулите Се мора да биде побавно, вклучувајќи го и отчукувањато на срцето кое треба да биде под 60 отчукувања во минута, за да може да заспиете. Обидете се да се концентрирате на опуштање на мускулите, тргнувајќи од…

Намалете го крвниот притисок со Деветта симфонија на Бетовен!

Британски научници дошле до заклучок дека слушањето на познатата Деветта симфонија на Лудвиг ван Бетовен го намалува крвниот притисок и го штити срцето. Нотите од третиот став на оваа композиција делуваат толку смирувачки што крвниот…

Каква музика слуша детето така и ќе се однесува кога порасне!

Резултати од едно холандско истражување покажува дека децата кои сакаат неконвенционална музика ќе имаат повеќе проблеми во однесувањето кога ќе станат адолесценти. Научниците ја проучува поврзаноста на видот на музиката која децата ја…

Колку музика во операционите сали го опушта пациентот?

Музиката во операционите сали ја намалува нервозата кај пациенти кои се подготвуваат за операција, тврдат хирурзи од болницата „Џон Редклиф” во британскиот град Оксфорд. Музиката дури може да помогне и во заздравување по оперативниот…

Музиката е корисна за бебињата!

Предвремено родените бебиња кои се изложени на музика, имаат бавен срцев ритам, а со тоа полесно спијат, а им се олеснува и дишењето. Ова го открила студија спроведена од страна на музичкиот и медицински центар Бет Израел. Откриле дека…

Како побрзо да се закрепне после операција?

Кај пациенти кои по оперативниот зафат слушале музика е забележано една третина помалку болка и напнатост, соопштија швајцарски научници, пренесува Танјуг. Истражувањето, спроведено на Универзитетот во Цирих, сугерира дека музиката по…