со таг

лекови

„Алкалоид“ пушти во употреба нови производствени капацитети – Инвестиција вредна 11 милиони евра

Новите производствени капацитети за цврсти фармацевтски форми се простираат на површина од 7 000 м2 и се изведени во согласност со строгите прописи за Добра производствена пракса. Посветеноста на постојаниот раст и развој, следењето на…

Алкалоид со потврдени сертификати од ЕУ за добра производна пракса

Агенцијата за лекови и медицински средства на Република Словенија (JAZMP), по извршената инспекција во погоните за производство на лекови на Алкалоид АД Скопје, ги потврди сертификатите за сообразност со начелата на Добрата производна…

Алкалоид АД Скопје дел од најголемиот глобален саем на фармацевтската индустрија

„Алкалоид АД Скопје“ од 5-7 ноември годинава настапи како излагач на најголемиот саем на фармацевтската индустрија во светот: CPhI (Convention on Pharmaceutical Ingredients) кој се одржа во Франкфурт, Германија. На овој глобален настан,…

Хомеопатијата ефикасна или не?

Се почесто и кај нас  се користат хомеопатски лекови. Но дали се ефикасни овие лекови? Угледниот научник Пол Гласи од австралискиот Универзитет „Бон“ ја прогласи хомеопатијата за неефикасна, откако со систематски преглед заклучил дека…

Зошто се задржува вода во организмот?

Водата му е потребна на телото за нормално да функционира, но понекогаш во организмот се задржуваат премногу течности што физички се манифестира со отекување. Задржувањето на вода најчесто е последица на една од овие причинители……

За фармацевтите нема логика со лична карта да се подигаат лекови на рецепт

За фармацевтите нема логика издавањето лекови на рецепт во аптеките да се контролира со лична карта или пасош. Според претседателката на Комората со претставници на Фондот за здравство подолго време разговарале за примена на други механизми…

Природни лекови против изгореници од сонце

Сакајќи да се вратиме од годишниот одмор со што е можно повеќе боја, понекогаш забораваме на правилата што отсекогаш важеле за правилно сончање. Она што е потребно е нанесување млеко за сончање со висок заштитен фактор и криење од…

Природни лекови против покачен холестерол

За холестеролот важи правилото: „Подобро да се спречи отколку да се лечи“. Доколку сакате да се заштитите од оваа состојба или веќе страдате од покачен холестерол и сакате да го намалите, тогаш погледнете ги следниве трикови коишто ќе ви…

Никогаш не земајте лекови со сокови

Пиење лекови со сокови, а особено со одредени видови, прилично може да го намали нивното дејство. Ова пред сè се однесува на соковите од грејпфрут и портокал, доколку истовремено се пијат со лекови против алергии, како и против…

Грипот и морбилите причина ФЗОМ да ја зголеми февруарската квота за лекови во аптеките

Фондот за здравствено осигурување на Македонија соопшти дека донел одлука за линеарно зголемување на квотите за дополнителни 12.000 денари за секоја здравствена установа – аптека, освен за апеките со максимална месечна квота од 650.000…