со таг

апарат

Не работи ангиографот во Центарот за кардиоваскуларни заболувања во Охрид, пациенти во тешка…

Пациент во критична состојба пред неколку дена е префрлен од Охридскиот центар за кардиоваскуларни заборувања на Клиниката за кардиологија во Скопје, затоа што во охридската установа речиси еден месец не работи ангиографот, дознава Алсат.…

Во штипската Клиничка болница не работи апаратот за операции на катаракта – Сите други…

Во штипската Клиничка болница работат сите апарати, освен апаратот за операции на катаракта на Очното одделение. Директорот на Клиничка болница-Штип, Ален Ѓеорѓијев појаснува дека во секој момент чекаат замена на делот на овој апарат. –…

Нов компјутерски томограф пуштен во употреба на радиологија

Нов апарат за компјутеризирана томографија денеска е инсталиран и пуштен во употреба на радиолошкиот оддел на хируршки клиники, при Јавната здравствена установа Институт за радиологија, на кампусот клиники „Мајка Тереза“ во Скопје. Од МЗ…

Опасноста по здравјето демне и од апаратите за сушење на раце!

Фекалните бактерии во тоалетите може лесно да бидат пренесени низ воздухот по аерокапков пат и да завршат на чешмите, садовите со сапун и на апаратите за сушење раце. Овие апарати всушност го користат воздухот од тоалетот за да го испуштаат…

Детска клиника доби апарат кој го олеснува дишењето кај предвремено родените бебиња

Опрема за реанимација со неинвазивна респираторна поддршка, наменета за предвремено родени деца, односно доенчиња кај кои е потребно подобрување на волуменот на белите дробови, доби денеска Универзитетската клиника за детски болести.…

Како да препознаете дека некој ви го прислушува телефонот?

Има неколку признаци за тоа, кои и не мора ништо да значат, но може да укажат дека Вашите разговори ги слушаат повеќе луѓе отколку што би требало… 1. Кога батеријата на телефонот е загреана и кога тој е исклучен – тоа укажува дека некоја…

Апарат за зрачна терапија со месеци фаќа прашина во ходниците на Онкологија!

Повеќе од една година во ходниците на Онкологија прашина фаќа симулатор за планирање на зрачна терапија. Апаратот претходно бил во функција на пациентите 12 години а од клиниката го спакуваа кога во јуни 2016 година беше инсталиран новиот.…

Новини на Пулмологија – Едношалтерски систем, реорганизација и нов апарат за пациентите

Заменик министерот за здравство, д-р Гоце Чакаровски, денеска, ја посети Клиниката за пулмологи и алергологија во Скопје, каде заедно со директорот на клиниката, д-р Дејан Докиќ се одржа прес конференција на која беше информирано за повеќе…

Како најбргу да го намалите високиот крвен притисок?

Доколку ве мачи крвниот притисок дефинитивно мора да ги промените навиките во исхраната и пред се да го намалите внесувањето на сол и маснотии и да го зголемите внесувањето на вода во организмот. Но, освен тоа, во борбата против овој „тивок…

Ако закажувате снимање на магнетна во македонските болници, ова мора да го знаете!

Доколку имате потреба од снимање на магнетна резонанца во некоја од македонските болници, задолжително прашајте за колку килограми е наменета. Искуството на еден скопјанец покажува дека може да чекате со месеци и на крајот да не ја добиете…