Сувите сливи имаат корисен ефект врз цревната флора и коските

Бројни истражувања покажаа дека редовното конзумирање сливи може да го намали ризикот од карцином на дебелото црево. Имено, сувите сливи имаат корисен ефект врз цревната флора и со тоа ги намалуваат шансите за развој на воспаление и хронични заболувања во гастроинтестиналниот тракт.

Исто така, поради неговата висока содржина на растителни влакна, ова овошје ја зголемува ситоста и го намалува апетитот, со што помага да се спречи дебелината, метаболички синдром и дијабетес.

Бидејќи тие исто така го содржат минералот бор, сувите сливи придонесуваат за здравјето на мускулно-скелетниот систем. Во тој поглед, истражувањето покажа дека сливите исто така помагаат во спречување на остеопорозата. Поточно, се покажало дека редовната консумација од 10 сливи на ден кај жени во постменопауза може да доведе до зголемување на густината на минералите на коските, а со тоа да се намали ризикот од фрактура на коските.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.