Ставањето тоалетна хартија на WC шолја дава спротивен ефект!

Кога се во јавен тоалет или кафуле, повеќето луѓе ставаат тоалетна хартија на WC шолјата, мислејќи дека така се заштитуваат, но всушност тоа може да постигне само спротивен ефект.
Иако хигиената не е на високо ниво, кога користите тоалет надвор од домот, не би требало да ја користите тоалетна хартија на овој начин. Можеби ви изгледа како паметна идеја, но тоа може да предiзвика зарази.
Главната причина зошто не треба да користите тоалетна хартија на шолјата е зошто луѓето не ја спуштаат даската кога пуштаат вода и така голем број на опасни материи остануваат на хартијата.
– Покривање на даската со тоалетна хартија, на кожата може да предизвика голем број вируси и фекални бактерии – велат експерти од институтот „NYU Langone Medical Cente“.
Студијата спроведена на нивниот оддел за микробиологија открила дека после пуштањето на вода, капките може да завршатна висина од речиси два метри и на тој начин да се расфрлаат насекаде околу нас. Токму во тие капк исе кријат тие фекални бактерии кои завршуваат на тоалетната хартија.
Затоа, следниот пат кога ќе се најдете во тоалет, не покривајте ја даската од WC шолјата со хартија.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.