Со овој вид на лук можете да се бакнувате!

Земјоделците од Италија, Алесандро Џуани и Лоренцо Бјанчи креирале нов вид на лук, нарекувајќи го „лук за бакнување‟, а кој е специфичен по тоа што има значително послаб непријатен мирис од стандардниот лук.

„Вкусот на овој лук е исклучително лесен и се надеваме дека ќе им се допадне на луѓето. Лукот е дел од многу вкусни јадења, а посебно е познат во италијанската кујна, па се надеваме дека луѓето ќе го прифатат и дека ќе можеме да го пласираме на пазарот‟ – рече Џуани за Гвардијан.

Лукот е полн со сулфурни соединенија кои му даваат карактеристичен мирис и вкус, па поради тоа не е идеален ако планирате блиска средба со некое лице.

И иако лукот е една од омилените намирници без кој не можат да се замислат многу јадења во светот, многу готвачи избегнуваат да го користат во големи колични бидејќи предизвикува лош здив.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.