Со КТ може да се предвиди срцев удар!

Со новата метода на анализа на снимките од компјутерска томографија (КТ) , може да се види на кои пациенти им се заканува срцев удар и тоа со години пред да се случи.

Според научниците од Универзитетот во Оксфорд, се пресметуваат со посебни алгоритми маснотиите околу коронарните артерии , кои се гледаат со КТ. Британските научници во усовршувањето на оваа метода работеле заедно со колеги од Германија и од САД.

Било утврдено дека маснотиите се менуваат за време на воспаление на артериите и тоа може да послужи како основа за рано предупредување во 30 проценти од срцевите удари.

,,Ако можете да идентификувате воспаление на срцева артерија , тгаш може да кажете која артерија ќе предизвика срцев напад” , вели професорот од Оксфорд, Хараламбос Антониадес.

Научниците на снимките на КТ им покажуваат на докторите на кое место артеријата е стеснета  поради насобрани маснотии , така што докторите ќе предвидат на која артерија и се заканува стеснување и предизвикување срцев удар. Научниците се надеваат дека нивното откритие ќе биде прифатено од властите на двете страни на Атлантикот до крајот на следната година.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.