Симптоми кои укажуваат на недостаток од витамин Д

Склони сте кон депресија

Витаминот Д игра клучна улога во одржување на нивото на „среќниот“ хормон наречен серотонин. Докторите сметаат дека негативните емоции и склоноста кон депресија се тесно поврзани со недостатокот од овој витамин, особено во есенската и зимската сезона.

Ако често сте нерасположени, пасивни и немате волја за ништо, проверете го нивото на витамин Д во организмот.

Постојано сте уморни

Витаминот Д е задолжен да ја претвора храната во енергија која му е потребна на човечкото тело. Токму затоа, недостатокот од овој витамин значи дека телото не ги прима хранливите состојки од храната, па поради тоа немате енергија, постојано сте уморни и ви се спие.

За да го вратите оптималното ниво на витамин Д, потребно е да внесувате продукти богати со овој витамин, како на пример риба, туна, ореви, бадеми, млечни производи и слично.

Имате болка во мускулите

Витаминот Д е задолжен за правилно функционирање на мускулите во телото бидејќи најголем дел од рецепторите за овој витамин се наоѓаат во мускулите.

Првиот знак дека во недостасува витаминот Д е болка во мускулите во целото тело или во одреден дел од телото. Вежбајте редовно, и во ладните месеци, и внесувајте храна богата со витамин Д.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.