Што треба да знаат жените за ракот на дојка во своите 30-ти и 50-ти

Редовните прегледи можат да помогнат во рано откривање на рак, зголемувајќи ги шансите за успешно лекување на болеста, велат германските експерти.

Еве што треба да знаат жените на возраст над триесет и педесет години:

Откако ќе наполнат 30 години, треба да имаат редовен гинеколошки преглед, кој вклучува и мануелен преглед на дојка, барем еднаш годишно.

Помеѓу двете посети на гинеколог, многу е важно жените редовно да вршат прегледи на дојка самите за да забележат каква било промена. Тие треба да бидат информирани од својот матичен лекар како се прави тоа.

Покрај физичкиот преглед на дојките, жените на возраст од 50 години и повозрасни треба да прават мамограм на секои две години, освен ако семејната историја на карцином на дојка не го натерала лекарот да предложи претходен преглед или почести радиолошки прегледи.

Најважното правило е: Ако чувствувате грутка, промена во големината или вдлабнатина во градите, треба веднаш да се јавите кај гинеколог. Доколку е ваков и вашиот случај не чекајте до следниот закажан преглед, час поскоро посетете лекар.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.