Што симбилизираат велигденскитен јајца?

Јајцето е најголемиот симбол на празникот, домаќинките на велики четврток вапцаат јајца кои го симболизираат воскреснувањето и почеток на нов живот. Традиционално јајцата се фарбаат во црвена боја.

Црвеното јајце го симболизира Христовото воскресение, тврдата лушпа на јајцето го претставува гробот на Исус, а кршењето на јајцата го симболизира воскреснувањето од мртвите.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.