Што се случува со вашиот мозок додека сонувате?

Како работи мозокот за време на сонот?

Во секоја фаза на сонот мозокот врши сложени активности кои ја помагаат функцијата на телото.

Оди низ фази

Сонот има специфични фази. Првата фаза е т.н. NREM фаза, која се карактеризира со бавно движење на очите. Следно, постојат фази на NREM 2 и 3 кои се веднаш пред REM фазата на брзо движење на очите.

Целиот циклус на спиење трае околу 90 до 120 минути во целост, бидејќи лицето има такви циклуси во просек од 4 или 5 на вечер.

Мозокот е исчистен

Кога некој вели дека се буди како сосема нов или прероден, тој не лаже. Студија од 2013 година, спроведена на Универзитетот во Рочестер констатира дека системите за отстранување на отпад и токсини на мозокот се активираат токму за време на спиењето, пишува rd.com .

Овие отпадни материи се акумулираат во текот на денот, а во текот на ноќта за време на спиењето телото може да се ослободи од нив. Друга причина да се обидете да спие доволно.

Според науката за спиење , спиналната течност се пумпа многу побрзо за време на спиењето отколку во текот на денот во активните состојби. Преку овој механизам мозокот се ослободува од непотребните клетки кои во подоцнежна фаза предизвикуваат дегенеративни болести на нервниот систем, вклучувајќи Алцхајмерова болест.

Се создаваат спомени

За време на спиењето, мозокот може да пренесе краткорочни информации и неодамнешни настани во долгорочна меморија. Ова е резервна копија од информациите кои неодамна дојдоа на хард дискот на компјутерот.

Научникот и истражувач на сонот од Универзитетот во Беркли Метју Вокер дури смета дека спиењето по учење помага постојано повеќе за запомнување на информациите. Ова е како се создаваат нови структури на мозокот за да се задржат новите информации на долг рок и да се анализираат.

Вие сте парализирани

Мозокот го прави ова за ваша безбедност. Според науката за спиење , за време на РЕМ сон, делот од мозокот одговорен за моторните неврони е деактивиран. Како резултат на тоа, мускулите се исто така деактивирани, што резултира со привремена парализа.

Парализата за време на спиењето обично трае околу 20 минути за време на најинтензивна фаза на спиење. Тоа е причината зошто може да се движите, да го истерате вашиот партнер или да се откажете од креветот до крајот.

Кои уште чуда ги прави мозокот за време на спиењето?

Тој ја враќа енергијата.
Ги подобрува вештините, вклучувајќи ги танците, возењето, спортските достигнувања, гласовните способности.
Ве прави поспособни и поуверени во донесувањето одлуки.
Креативното размислување и креативноста значително се зголемуваат.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.