Што не треба да се прави веднаш по јадење?

По добар оброк, секој има мали ритуали.  Многу од нив, за жал, се лоши за  здравјето и треба да бидат исфрлени. Еве дел од нив:

Физичка активност после јадење

Физички активности се пожелни, но не веднаш по оброкот. Ако вежбате веднаш по јадењето нема да дојде до апсорпција на внесените хранливи материи . Лесно прошетка поминува, но трчање или возење велосипед да се избенува.

Спиење

Исто како што не е добро активно движење по јадење, исто така не е добро и спиењето. Може да дојде до проблеми со желудникот  бидејќи положбата на спиење е лоша за варењето и  желудочните сокови не можат да ја завршат својата работа во целина.

Пушење после јадење

Многу го прават токму тоа “задоволство”, сепак, една цигара после оброк е еднакво како да се испушеле 10 цигари. Никотинот веднаш после јадење многу побрзо се лепи за кртва.

Овошје за  “десерт”

Ако јадете овошје веднаш по оброкот, ќе остане долго во вашиот стомак и ќе произведува гасови и надувување на стомакот.  Отровите, кои се апсорбираат со тоа го стимулираат создавањето на целулитот. Јадење овошје најмалку еден час после јадење или на празен стомак.

Топол чај по јадење

Топол чај по јадење може само да наштети бидејќи теинот од чајот се врзува со железото и го отежнува варењето. Оваа навика треба да ја избегнуваат особено анемичните лица и чај треба да се пие најмалку еден час по оброкот.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.