Што му прават газираните сокови на вашето тело?

Колку пати сте слушнале дека газираните сокови се штетни? Но, што навистина се случува со вашето тело кога пиете само газирани пијалаци?

Во само една лименка газиран напиток се наоѓаат 46 грама шеќер, така што рецепторите на јазикот сигнализираат чувството на слатко и испраќаат порака во мозокот каде се наоѓа и центарот за награа – мозокот тоа го сигнализира како нешто добро и затоа бара нова доза Така се јавува зависност по благо.

Само за пример. Доколку неколку дена пиете газирани сокови наместо вода, тогаш во телото ќе се внесат дополнителни 5.432 калории со целата храна која редовно ја конзумирате – секако, разликата ќе се почувствува и на вагата, па не е ни чудоно што токму газираните сокови се еден од главните виновници за дебелината во САД.

Големото количество шеќер е опасно за нормалната работа на организмот и може да дојде до нарѕшување на работата на инсулинот што доведува до дијабетес.

Газираните сокови го забрзуваат и стареењето, а ако не сте знаеле, нивната штетност се споредува со пушење наркотични средства.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.