Што да јадат жените за запирање на процесот на остеопороза?

233

Свежата зелка е богата со хранливи материи: калиум, калциум, железо, магнезиум, малку натриум. Но, знаете ли дека со неговото закиселување се подобруваат неговите хранливи и лековити својства?

Истражувањата покажале дека киселата зелка може да се мери со лимонот, портокалот и со пиперката во однос на количината витамин Ц што ја содржи во себе.

Содржи и витамин Б6, а извор е и на витаминот Б3, потребна за енергијата во клетките и во метаболизмот и за размена на материите во мозокот. Киселата зелка има и витамин Б5 кој е потребен за здрава коса, ама и фолна киселина како и витамини А и Д.

Во киселата зелка има дури и витамин У кој е откриен 1952 година, а кој влијае позитивно на чирот на желудникот и на дванаесетпалачното црево, како и против гастритис.

Расолницата помага храната да се свари полесно.

Кога ќе се измеша со сок од морков и репка, им помага на луѓето кои имаат недостиг на калциум, односно кршливо коски. Им се препорачува на жените со средни години за да се запре процесот на остеопороза.

Меѓу другото делува и протрив бактерии и габички, а штити и од воспаленија.

Лековити својства

Во лековитите својства на киселата зелка се вбројуваат следниве:

-Го освежува здивот и влијае на расположението

-Го прави организмот отпорен на стрес

-Активира размена на материите во мозокот и во нервите

-Поттикнува размена на железото во крвта

-Помага во создавањето црвени крвни зрнца во крвта

-Придонесува за обновување на истрошеното врзивно ткиво на рани и изгореници

Заради зајакнување на имунитетот, киселата зелка особено им се препорачува на постарите лица, на луѓето со нарушен имунитет и на децата.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.