Шетајте во шума и зајакнете го природниот имунитет!

Последното истражување објавено во Европскиот весник за применета физиологија тврди дека времето кое го поминувате во шумските предели го зајакнува природниот имунитет кој е важен за спречување на ракот како и други хронични болести.

Група јапонски научници откриле дека традицијата која се нарекува „Shinri-ioku“ или во превод „Капење во шума“ е силен процес, а она што го поткрепува се причини од биохемиска природа.

Колку повеќе време поминувате во шума, толку повеќе ви се подобрува и зајакнува имунитетот и имате помали шанси за развивање одредени типови на болести.

Кога научниците ги тестирале луѓето пред и по двочасовната прошетка низ шумата, кај сите испитаници (со исклучок на само еден) биле забележани 50% повеќе Т-зрнца, а сите имале понизок крвен притисок, чувствувале смиреност и бистрина во главите.

Шумските дрва и билки емитуваат во околината „антимикробни испарливи органски соединенија на растителните деривати“ наречени фитонциди кои ги „убиваат“ габите и бактериите.

Габите и бактериите му предизвикуваат прилично многу проблеми на нашиот имунолошки систем, а изгледа дека и дрвјата не ги сакаат воопшто.

Шумските стебла се честопати стари околу стотици, а некои дури и илјада години. Дрвјата и другите билки ја усовршиле заштитата, односно единството кое може да ги убие габите и бактериите. Додека шетате низ шумата, вашиот здив се соединува со овие компоненти, а ефектот трае околу 2 месеци.

Едноставно кажано, додека се шетаме низ шумата ние на некој начин се „капеме“ во нејзиниот природен имунитет.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.