Шеќерот прави зависност иста како кокаинот!

207

Истражувањето покажало дека консумирањето на индустриски преработениот шеќер влијае на зголемувањето на нивото на допамин на сличен начин на кој тоа го прават дрогите, како кокаинот.

Исто така, утврдено е дека долготрајното консумирање на шеќер предизвикува луѓето да внесуваат повеќе шеќер со цел да постигнат ист степен на задоволство, односно да избегнат поблаг облик на депресија.

Истражувачите дошле до заклучок дека истите лекови кои се користат за лечење на зависност од никотин, можат да се користат и за шеќер.

Според истражувањата на австралиските научници и луѓето кои се зависни од шеќер треба да се третираат како зависници.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.