Рузмаринот штити од заразни болести

219

Лисјата од рузмарин содржат фито-хемикалии кои се познати по спречувањето на заразни болести и го подобруваат здравјето.

Деловите од билката, особено цветовите, содржат феноличен антиоксидант (рузмаринска киселина) како и многу други есенцијални масла како цинеол, борнеол, борнил ацетат, а-пинен итн. Овие состојки имаат антифламаторни, антиалергенски, антифунгални и антисептични својства.

Рузмаринската киселина, природен полифенолен антиоксидант најден во рузмаринот, има антибактериски, антиинфламаторни, и антиоксидантни функции. Настрана од рузмаринот, другите познати билки како нане, оригано и други исто така содржат задоволително ниво на рузмаринска киселина.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.