Родители на деца реагираат дека здравството назадува

Здравството во Македонија назадува кога се во прашање лицата со аутизам, реагираат родители со деца кои живеат со ваква состојба. Според нив наместо надлежните да отвораат Центри и да применуваат современи протоколи за третман ситуацијата со години е статус кво. Препуштени се самите на себе, а многумина тешко прифаќаат дека детето е со аутизам.

Покрај здравството проблем е и образованието. Иако во последно време се повеќе деца се вклучуваат во образовниот процес нашите наставници не се едуцирани како да работат со овие лица. Многу слаба грижа се води и за повозрасните.

Според податоците на здружението за аутизам во земјава има околу 170 лица кои живеат со ваква состојба, но се претпоставува дека бројката е многу поголема бидејќи сеуште државата нема национален регистар.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.