Растително масло што помага во превенција на Алцхајмерова болест

Ново истражување

Едно истражување покажало дека екстра дивергентното маслиново масло може да го намали ризикот од Алцхајмерова болест и деменција. Имено, маслиновото масло ги одржува способностите за меморија и учење, додека истовремено го намалува создавањето на амилоиден плак во мозокот, која се наоѓа кај пациенти со Алцхајмерова болест.

За време на тестирањето, научниците утврдиле дека маслиновото масло ги намалува воспалителните процеси во мозокот, како и дека го активира процесот на автофагирање, при што нервните клетки го елиминираат меѓуклеточниот отпад и токсини, но и тау протеините и бета-амилоидите кои се поврзани со појавата на Алцхајмерова болест и Паркинсонова болест. Со други зборови, оваа студија укажува на важната улога на маслиново масло во спречувањето на овие болести.

За здравјето на мозокот поволно влијаат и намирници како што се: какао и црно чоколадо, боровинки, брокули, зелен лиснат зеленчук, ленено семе, ореви, морски плодови и риба

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.