Ранитидин – нов ефикасен лек против коронавирус

Истражувачи од Универзитетот во Хонг Конг откриле дека достапен антимикроб кој се користи за лекување на чир на желудник и бактериски инфекции е ефикасен во борбата против КОВИД-19, според MedicalXpress.

Тоа е ранитидин бизмут цитрат (РБЦ), кој е тестиран на хрчаци.

Како резултат на експериментот, вирусното оптоварување во белодробните клетки на заразените глодари се намалил за повеќе од 1.000 пати. Покрај тоа, лекот значително го намали нивото на главни антиинфламаторни цитокини и хемокини во случај на сериозен тек на КОВИД-19.

Истражувачите забележаа дека РБЦ има мала цитотоксичност со висок индекс на селективност, што укажува на неговата безбедност во споредба со ремдесивир, другиот потенцијален анти-корона препарат.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.