Рак на пенисот: Овие симптоми мажите не смеат да ги игнорираат

Мажите многу ретко одат на лекар и на редовни прегледи за разлика од жените, тоа на сите им е познато.

Поради тоа што ракот на пенисот претставува релативно ретка болест, сексолозите, уролозите и други лекари често не успеваат да го дијагностицираат на време, туку се сомневаат дека нивниот добил некоја полово пренослива болест.

Без лечење може да предизвика смрт во рок од две години, меѓутоа со рана дијагноза и терапија овој рок во најголем број случаи може да се излечи.

Ова се клучни симптоми за рак на пенисот:

-Чир на пенисот

-Крварење

-Црвен осип под кожата

-Смеѓи плочасти израстоци

-Непријатна миризба на мокрачата

-Необјасниви промени во бојата на кожата на пенисот

-Потечени лимфни чворови во пределот на препоните

-Умор

-Болка во абдоменот

-Болка во коските

-Губење тежина

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.