Пронајден е лекот за синдромот „скршено срце“

Синдром „скршено срце“ е типичен за луѓе кои доживеале одредена психолошка траума, губење на некој близок, страдаат од емоционална вознемиреност и незадоволство. Иако причината за болеста е главно психичка по природа, синдромот предизвикува физичка болка која може да има трајни ефекти врз здравјето на кардиоваскуларниот систем; сепак, оваа состојба е излечива. Сепак, тука се подразбира и големата емоционална болка и кај мажите и ка жените, но таа не игра голема улога во синдромот.

Синдром на скршено срце, чие медицинско име е „кардиомиопатија на Такотсубо“, за прв пат го забележале јапонските истражувачи во раните 90-ти.

Многу научници работеле на тоа да најдат лек за лекување на овие проблеми со срцето, а најголемото изненадување беше кога се откри дека на повеќето пациенти им помагале редовно пиење на аспирин или некои од конвенционлани лекови за срцеви заболувања.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.