Препознајте ги на време: Симтоми за рак на простатата

Ракот на простата е втор најчест тип на рак кој се појавува кај мажите во светот. Многу е важно да ги следите сите симптоми, со цел да можете да го дијагностицирате во рана фаза.

Ова се некои од знаците кои телото ви ги испраќа, а кои лесно можете да ги пропуштите:

Млазот на урината не е јак

Ова е вообичаен симптом кој може да предизвика тумор, поради тоа внимавајте да не го пропуштите.

Често одите во тоалет навечер

Задолжително посетете на доктор, доколку кај себе го забележите овој симптом.

Стапалата или нозете ви се отечени

Хронично отечените нозе можат да претставуваат проблем, посебно ако сте сигурни дека не сте добиле на тежина и дека ви отекува само тој дел од телото.

Имате затвор без никаква причина

Повеќето од нас не знаат како да реагираат на некоја храна. Ако забележите дека имате затвор без никаква причина, посетете доктор.

Не ја ејакулирате вообичаената количина

Намалена количина на семената течност може да биде симптом за рак на простатата.

Чувствувате болки во долниот дел на грбот

Болката која е поврзана со рак на простатата, обично е упорна и длабока.

Чувствувате болка во колкот и бутот

Болките во пределот околу бутот исто така можат да бидат симптом.

Губите на тежина без никаква причина

Ова е потенцијален знак за рак на простатата.

Често губите чувство во нозете и стапалата

Ако почувствувате дека ова чувство ви се повторува, тоа може да биде знак за рак на простата, кој се шири и ги притиска ‘рбетните нерви.

Не се чувствувате удобно додека седите

Овој вид на болка исто така може да биде знак кој го запсотавувате.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.