Пред да одите на шопинг изедете јаболко!

За да се открие колку здравиот оброк пред одење во продавница ги поттикнува купувачите да купуваат здрава храна, научниците од британскиот Универзитет Корнел спроведоа експеримент каде анализирале како тоа што луѓето го јадат пред одење на шопинг влијае на изборот на намирници.

Во текот на истражувањето дојдоа до заклучок дека се зависи од тоа што се јаде пред одење во продавница, пишува „Дејли Мејл“.

Тие кои јаделе колачи пред одење на шопинг, повеќе се склони кон купување повеќе храна со поголема количина на калории, а оние кои јаделе парче јаболко купувале 25 отсто повеќе овошје и зеленчук.

Затоа експерите и прехранбените продавници ги советуваат да ги поттикнат луѓето на здрава хрна и пред влегување во продавница им понудат парче овошје и зеленчук.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.