Постои ли врска меѓу алкохолот, хомофобијата и расизмот?

Едно ново истражување покажа дека луѓето стануваат поголеми расисти и дека се посклони кон хомофобија кога се под дејство на алкохол.

Во истражувањето се наведува дека злосторствата предизвикани од омраза, главно се извршени од пијани лица, додека алкохолот исто така често е причина и за изразување на предрасуди.

Дури 18,5 отсто од испитаниците признале дека биле нападнати од лица кои имале предрасуди и дека причина во 90 отсто од случаите бил алкохолот.

Лицата што го спроведоа истражувањето посочуваат дека поголемиот број од нападите не биле поттикнати од претходно предзивикана омраза, туку од алкохол.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.