Почнува да се зголемува бројот на болни од грип

Нови 63 случаи на заболени од грип се регистрирани изминатата недела (од 23 до 29 октомври) во Македонија. Ова е зголемување за 40 отсто во однос на неделата пред неа (од 16 до 22 октомври), се наведува во извештајот на Институтот за јавно здравје на Република Македонија објавен денеска на неговата веб страница.

Споредено со бројот на регистрирани случаи во истиот период минатата сезона, се бележи зголемување од 46,5 отсто.

Во оваа недела, пријавени се заболени лица од 9 извештајни единици. Најголем број на заболени се регистрирани во Подрачната единица Гостивар – 36 заболени лица. Највисока инциденца исто така се бележи во ПЕ Гостивар – 30,1 на 100.000 жители, а најниска во ЦЈЗ Прилеп – 1,1 на 100.000 жители.

Најголем број заболени во текот на оваа недела се пријавени во возрасната група која опфаќа најголем дел од населението (од 15-64 години) – 39 случаи (61,9 отсто), а највисока инциденца (6,1 на 100.000 жители) се регистрира кај лицата над 65 години, каде вкупно се пријавени 16 заболени.

Во сезоната 2017/2018 вкупниот број заболени од грип изнесува 123, што е за 28,1 отсто помалку споредено со истиот период минатата година кога било регистрирано 171 заболено лице.

Според пристигнатите извештаи од страна на центри за јавно здравје/подрачни единици, 25.171 лице се вакцинирани заклучно со изминатата недела (од 23 до 29 октомври) на територијата на Република Македонија, и се потрошени 89,9 отсто од вкупниот број набавени вакцини.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.