Пластичните садови се штетни за бубрезите

Сервирањето храна во пластични садови во рестораните за брза исхрана или за време на излетите во природа е штетно за здравјето на бубрезите.

Всушност од вакви садови може да се јаде нешто ладно, но кога станува збор за топла храна тогаш веднаш треба да се отстрани таа навика. Експерти од Тајланд утврдиле дека високите температури го зголемуваат количеството меламин на кое е изложено човечкото тело, а тоа го зголемува ризикот од создавање камен во бубрег.

Во направено истражување учествувале две групи на луѓе. Едната група јадела супа од керамички, а втората од пластични садови, а претходно и секои два часа по јадењето бил земан примерок од урината на учесниците. Три недели подоцна испитувањето на постапката е повторено, но овојпат членовите на групите ги замениле садовите.

Нивото на меламин во урината по 12 часа изнесувал 8,35 микрограми кај лицата кои јаделе храна од пластични, а 1,3 микрограми кај лицата кои јаделе од керамички садови.

Во текот на претходни истражувања забележано е дека хроничното изложување на меламин доведува до зголемен ризик кај децата и возрасните да се формира камен во бубрег. Некои експерименти извршени врз животни покажале дека меламинот е толку многу токсичен што доведува не само до оштетување на бубрезите, туку може да предизвика и рак

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.