Пиперките го зајакнуваат имунитетот, го намалуваат крвниот притисок и ги подобруваат когнитивните функции
Освен што пиперките се идеален додаток во многу јадења, тие имаат и многу позитивни ефекти врз нашата здравствена состојба.
Дали знаете некои од нив?
Тие содржат два природни пигменти наречени зеаксантин и лутеин, кои се класифицирани како картеноиди. Тие помагаат да се зачува здравјето на очите. Заштитуваат од катаракта и макуларна дегенерација поврзана со стареењето.
Пиперките имаат повеќе витамин Ц од портокалите. Го зајакнуваат имунитетот, го намалуваат крвниот притисок и ги подобруваат когнитивните функции. Во пиперките има и витамин А, кој му помага на телото да се бори против заразни болести.
Црвените пиперки содржат витамин Б6, за кој истражувањата покажуваат дека го подобрува расположението и го намалува ризикот од депресија.
Капсантинот е уште дна причина зошто треба да ги вклучиме пиперкиме во нашата исхрана. Овој ензим помага во олеснувањето на процесот на слабеење и го смирува воспалението.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.