Овој зеленчук ги брка комарците!

Oсвен за јадење, лукот е корисен и за други работи:

Како пестицид во градина

Лукот може да биде одличен природен пестицид кој лесно се подготвува. Една или две главици лук се чистат, сечат на ситни делови и се прелеваат со влрела вода. Садот треба да отстои една ноќ во фрижидер. Потоа се прецедува и се истура во распрскувач.

Како средство против комарци

насечете го лукот на половина и истријте на кожата. Тоа е ефикасен начин за бркање на комарците. Ако овој предлог не ви е привлечен, тогаш само ставете парчиња исчистен лук во непосредна близина.

Лукот како лепак

Лукот е природен лепак и ако некогаш ви треба нешто итно да залепите не заборавајте  погледнете во фрижидер

Штити од сонцето

Земјоделците знаат во  топли денови да  носат “ѓердани” од лук, бидејќи ги штити од силните зраци на сонцето.

Помага кај губење на косата

Некои експерти тврдат дека масажа на скалпот со лук поттикнува раст на косата. Ако имате проблем со губење на косата, пробајте

Коментари

коментари