Овој витамин ги уништува бактериите кои предизвикуваат туберкулоза!

Лабораториски тестови спроведени во САД покажале дека витаминот Ц е ефикасен против туберкулоза отпорна на дејството на неколку лекови.
Според новите наоди, витамин Ц го поттикнува процесот што доведува до создавање на т.н. слободни радикали способни за уништување на бактерискте причинители на туберкулоза, па дури и оние форми кои станаа отпорни на конвенционалните антибиотици.
Научниците планираат во следната фаза на истражување, ефикасноста на овој механизам да ја проверат кај животните. Се проценува дека со мултирезистентна туберкулоза има 650.000 луѓе низ целиот свет.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.