Овие симптоми укажуваат дека ви недостига железо во организмот

106

Многу е важно вашето тело да добива доволно витамини и минерали за да функционира нормално. Недостатокот на железо може да предизвика сериозни последици, затоа е важно на време да ги препознаете симптомите.

Недостатокот на железо нè прави чувствителни на инфекции, болести и го зголемува ризикот од развој на некои срцеви заболувања. До недостаток доаѓа кога бројот на црвени крвни зрнца е помал од тоа што е нормално.

Железото е потребно за да се создава хемоглобин, ако го нема доволно во телото тогаш ткивата и мускулите не добиваат доволно кислород и не можат да работат како што треба.

На кои симптоми треба да се обрне внимание?

– умор и недостаток на енергија

– губење на здивот

– проблеми со срцето

– бледа кожа

– главоболка

– промени во чувството за вкус

– чешање

– чувствителен и необично мазен јазик

– паѓање на косата

Пожелно е да се внесува храна богата со железо како месо, риба и зелен лиснат зеленчук. Телото не го апсорбира од храната ако внесувате премногу кравјо млеко.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.