Овие се главните симптоми на опасно висок холестерол

73

Високиот холестерол е сè поголема и почеста грижа за возрасните ширум светот. Ако не се лекува, може да предизвика големи здравствени компликации, па препознавањето на знаците и редовното следење е клучно за целокупната благосостојба.

Д-р Лора Перди, американска лекарка и психолог, понуди совети на кои важни симптоми на висок холестерол треба да внимавате.

Што е холестерол и зошто е важен?

Холестеролот е вид на масна молекула која циркулира во крвотокот. Обично доаѓа од распаѓањето на масните молекули во процесот на варење, но некои луѓе може да имаат генетски или други состојби кои предизвикуваат нивното тело да задржува повеќе од просечно холестерол во нивните крвни садови.

Има неколку различни видови на холестерол и тие често се нарекуваат добар холестерол или лош холестерол.

„Добриот холестерол е уште еден термин за HDL, што значи липопротеини со висока густина. Овој конкретен тип на холестерол помага да се отстранат другите штетни видови холестерол од телото. LDL, што значи липопротеини со мала густина, е тип на лош холестерол што треба да контролираме за да го спречиме ризикот од кардиоваскуларни болести“, вели Перди.

Овој тип на холестерол може да придонесе за формирање на наслаги во артериите во нашето тело, што може да предизвика срцев удар и мозочен удар. Затоа е важно да се разберат разликите помеѓу двата вида холестерол, особено кога станува збор за долгорочното здравје.

Холестеролни тумори на кожата

„Некои луѓе кои имаат висок холестерол ќе развијат ксантоми, плаки или мали тумори на холестерол кои можат да бидат видливи во одредени делови од телото“, вели д-р Перди.

„Тие изгледаат како мали, восочни, жолтеникави испакнатини и многу често се гледаат под очите, но не се појавуваат по целото тело. Ксантомите се физичка манифестација на висок холестерол и луѓето кои имаат овие типови мали тумори на кожата треба да имаат тестови на крвта“, објасни таа.

Прекумерна дебелина

„Прекумерната дебелина или гојазност е многу стресна за телото и предизвикува неколку медицински состојби, вклучително и висок холестерол. Има многу поголем процент на покачен холестерол кај луѓето со прекумерна дебелина отколку кај луѓето кои не се гојазни. Ова е случај дури и за децата и адолесцентите, не само за возрасните. Поради оваа причина, се препорачува возрасните, тинејџерите и децата кои се со прекумерна тежина или имаат премногу висок BMI да направат тестови на крвта како дел од нивниот годишен рутински преглед за да се одреди нивото на холестерол.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.