Овие растенија ако ги имате дома веднаш исфрлете ги – Можат да ви го нарушат здравјето!

Сите дома сакаат да имаат убаво растение кое ќе им го разубави просторот и со кое куќата или станот ќе биде дом, но сепак, најчестите растенија кои ги имаме дома можат да бидат многу опасни за нас и за саканите околу нас.

ФИКУС

Фикусот во своите листови има млечен сок кој е отровен. Има околу 800 подвидови на фикус, а речиси сите во контакт со кожата предизвикуваат чешање и црвенило.

ПАПРАТ

Папратот може да доведе до тоа да имате утрински главоболки, а мирисот може да предизвика несоница.

КРОТОН

Ако го фатите без ракавици може да ви се појават црвенила и отоци. Има млечна течност во себе која може да ја иритира кожата.

ФЛАМИНГОВ ЦВЕТ

Може да делува на тоа да имате пецкање на устата или проблеми со гласните жици со супстанците кои ги испушта.

ДИФЕНБАХИЈА

Таа може да предизвика печење на очите, па дури и слепило.

ХОРТЕНЗИЈА

Може да предизвика болки во стомакот дури и неколку часа откако ќе јадете. Симптоми се и омалаксаност и потење.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.