Овие лекови се опасни за жените!

Научниците располагале со податоци од 55.000 жени и нивните искуства со употреба на Аспирин, Бруфен и Ацетаминофен. Се покажало дека кај оние кои подолго од шест години користеле Бруфен или Ацетаминофен, скоро 10 отсто од нив се жалеле на послаб слух. Оние кои користеле Аспирин, немале такви проблеми.

Авторите на трудот истакнууваат дека тоа не се однесува на повременото користење на тие аналгетици, туку на постојаната, хронична употреба.

Анализите покажуваат и дека честата употреба на овие лекови го зголемува и ризикот од срцев удар, висок притисок и проблеми со бубрезите.

Коментари

коментари

Напиши одговор

Вашата email адреса нема да биде објавена.